Hei !

Dupa mai multa incercari,dupa mai multi nervi ..iata ca nu m-am lasat si am incercat din nou,sa am un blog!
Bine ati venit !
Va promit lecturi placute.
Mi-ar face placere sa lasati semne ,prin care sa va marcati trecerea pe aici !
La buna citire !

Georgeta Popa

vineri, 18 martie 2011

Martisorul

                                                        Semnificatia martisorului
Aceasta a ramas de-a lungul timpului aceeasi:este un simbol al primaverii,al revenirii la viata.El ne aduce optimism si credinta.Forma acestuia s-a schimbat de-a lungul timpului.La inceput era simbolizat printr-o moneda,mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu,insirate pe o ata.Acum,martisorul a luat diverse forme,prinse cu frumosul snur cu alb si rosu.

                                                            Legendele Martisorului...
Legenda Soarelui
Un mit povesteste cum Soarele a coborat pe pamant in chip de fata  prea-frumoasa.Dar un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui.Vazand ce se intampla fara soare,un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze prea-frumoasa fata.A cautat palatul un an incheiat,iar cand l-a gasit,a chemat zmeul la lupta dreapta.Tanarul a invins creatura si a eliberat fata.Aceasata s-a ridicat inapoi pe cer si iarasi a luminat intregul pamant.
A venit primavara,oamenii si-au recapatat veselia,dar tanarul luptator zacea in palatul zmeului dupa luptele pe care le dusese.Sangele cald i s-a scurs pe zapada,pana cand l-a lasat pe tanar fara viata.In locurile in care zapada s-a topit ,au rasarit ghioceii-vestitori ai primaverii.
Se zice ca de atunci lumea cinsteste memoria tanarului curajos,legand cu o ata doua flori::una alba,alta rosie.
Rosul simbolizeaza dragostea catre frumos si aminteste da curajul tanarului,iar albul este culoarea ghiocelului,prima floare a primaverii.
Baba Dochia si cele 9 cojoace
In traditiile vechi populare,martisoarele se confectionau din fire albe si rosii de canepa sau lana,se legau sub forma cifrei opt de care se atarnau  monede din aur si argint.
Laganda spune ca intre intai si noua martie,,Zilele babelor'',baba Dochia toarce langa oi imbracata in noua cojoace pe care le scutura unul cate unul in fiecare zi.Obiceiul spune ca martisorul trebuie tinut 9-12 zile si apoi sa fie atarnat intr-un pom inflorit pentru a aduce noroc si bunastare celei care l-a purtat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu